Izvor: Bjelovarac.hr

Piše: Vedran Cindrić

BJELOVAR –  Društvo naša djeca Bjelovar je dragovoljna, nevladina, humanitarna i edukativna udruga roditelja i prijatelja djece, koja za opću korist promiče i vodi akcije i aktivnosti namijenjene dobrobiti djece. Djeluje na području grada Bjelovara i Bjelovarsko – bilogorske županije, no Društvo je prvotno osnovano još prije 70-ak godina u bivšoj državi te je imalo iznimno veliki utjecaj na tadašnji društveni život djece u gradu. Naime, upravo je tadašnje Društvo potaknulo odlazak na ljetovanja i zimovanja mladih Bjelovarčana u Novi Vinodolski, organizirano je mnoštvo raznih natjecanja, smotri, izleta, čitaonica, dječjih predstava i koncerata, kampiranja, a mnogi kažu da je Društvo bilo jedan i od pokretača izgradnje prvog dječjeg vrtića u Bjelovaru. No, dolaskom Domovinskog rata Društvo se ugasilo, oduzet im je prostor, a u ratnom vihoru izgubljeni su svi dokumenti. Ali, 2010. godine Društvo naša djeca Bjelovar ponovno je uspješno osnovano, a o svemu su nam detaljno ispričale današnja predsjednica Društva Sanja Vranješević i dugogodišnja volonterka istog Vjeruška Štivić.

Deseta godišnjica

-Ove godine proslavljamo desetu godišnjicu osnivanja, dakle sve je ponovno započelo 2010. godine na inicijativu gospođe Mirjane Matende te brojnih drugih učitelja i djelatnika te je na osnivačkoj skupštini te godine u zgradi Županije prisustvovalo više od stotinu ljudi. Vjeruška i ja smo se priključile tada velikom broju entuzijasta i priča je krenula – kaže nam Vranješević. Dodaje da je DND Bjelovar odmah nastavio neke tradicijske aktivnosti po kojima je bilo poznato i djelovanje Društva u povijesti, a to je daleko poznati Cvjetni korzo, koji se održava od samih početaka novo osnovanog Društva. Također, kaže da je jedan od osnovnih ciljeva djelovanja Društva bio dobivanje Statusa- Grad prijatelj djece, kojeg dodjeljuje Savez Društva Naša djeca Hrvatske, pod čijim okriljem i djeluje Društvo Naša djeca.

Grad Bjelovar – prijatelj djece

-Tadašnje vodstvo Grada nam je ustupilo prostor u Masarykovoj ulici i cilj je bio prijaviti se na natječaj za dobivanje statusa Grad – prijatelj djece što se ispostavilo da nije ni malo jednostavan zadatak. Naime, nakon puno rada i organizacije 2013. godine tadašnja predsjednica Društva Mirjana Matenda uz veliku podršku tadašnje zamjenice gradonačelnika Lidije Novosel prijavila je Bjelovar za taj cijenjeni status – kaže nam Štivić i dodaje da je Bjelovar tek nakon četiri godine to jest 2017. godine dobio status ‘Grad – prijatelj djece’ jer su uvjeti za dobivanje statusa bili poprilično veliki. Dodaje da je proces, između ostalog, bio i dug jer se morao ispuniti upitnik na stotinjak stranica koji je zahtjevao mnogo rada i organizacije na kojima su morale sudjelovati gotovo sve udruge i institucije.

-Ključne godine, za stjecanje Statusa bile su 2016. i 2017. kada je u konačnici do kraja završen startni upitnik, koji je temelj prijave. Provodila se i aktivna kampanja za stjecanje Statusa, u kojoj su osim DND-ovaca, sudjelovali i dječji gradski vijećnici grada Bjelovara, dječji gradonačelnik, članovi dječjeg foruma ‘Hrabri vitezi’, te poznati glumci Goran Navojec, Mila Elegović, koji su snimili jingl koji je medijski popratila Radio Terezija a on je glasio – U Bjelovaru dječji glas se čuje, Status Grad prijatelj djece Bjelovar zaslužuje-, a čiji su autoru dječji vijećnici i forumaši.  U kampanju su bili uključene i sve odgojno obrazovne ustanove s područja grada Bjelovara, koje su sudjelovale u likovnom natječaju oslikavanja zastavica s poznatim povijesnim i kulturnim detaljima Grada, u sklopu krovnog projekta Bjelovar u očima djeteta. Zastavice su krasile gradski park povodom obilježavanja Dana grada – kaže nam Vranješević i dodaje da je ‘Savez Društva naša djeca Hrvatska’ organizirao anonimne ankete po Bjelovaru, slao razne inspekcije, sve s ciljem da provjere koliko kvalitetno se radi na zadovoljavanju svih uvjeta te je konačno 2017. godine Grad Bjelovar  dobio cijenjeni status.

-Tadašnje gradsko vodstvo nam je ustupilo novi prostor i to u Gradskoj upravi koje zapravo idealan jer se nalazi preko puta središnjeg parka gdje se najviše i znaju održavati aktivnosti i 2017. godine predstavnici našeg grada, tadašnji gradonačelnik Toni Korušec i zamjenica Lidija Novosel, u pratnji dječje gradonačelnice Jane Brestovečki, te Kristine Turković Lovrić i Jadranke Matašin, koje su bliske suradnice Društva u svim segmentima rada, pozvani su na svečanost gdje im je uručena plaketa ‘Bjelovar – grad prijatelj djece’. Status se dobiva na mandat od 5 godina, te je samim time velika privilegija i obaveza – priča nam Vranješević. Inače, kroz svih ovih deset godina rada novoosnovanog Društva, nastale su brojne aktivnosti koje su ostavile neizbrisiv trag u arhivi Društva, ali i Grada, a koje su se provodile uz suradnju sa svim odgojno obrazovnim institucijama grada Bjelovara, ali i šire, te mnogih udruga i institucija.

Cvjetni korzo iznimno je popularna manifestacija

Pregršt projekata

-Imali smo zaista mnogo projekata, recimo Bjelovar u očima djeteta-glavni projekt u sklopu kojeg se nižu mnogi projekti i aktivnosti , zatim Dječja himna grada Bjelovara, dječja slikovnica o gradu Bjelovaru, dječji kalendari i razglednice grada Bjelovara, dječja karta grada Bjelovara, za koje smo zajedno s dječjim gradskim vijećem dobili pohvale i priznanja Saveza Društava Naša djeca Hrvatske. Tu si i tradicionalne su manifestacije poput Cvjetni korzo, Dječja nova godina, Dječji tjedan, ZID festival, koje provodimo u zajedničkoj suradnji s Gradom Bjelovarom, koji nam je jedan od najbližih suradnika. Ističemo i edukativne projekte ‘Pješači sigurno’ kojeg smo provodili u suradnji s PU Bjelovarsko bilogorskom uz financijsku podršku  MUP-a RH.  Zatim, projekt ‘Zdravi zubi veseli osmijeh’ je najnoviji edukativni projekt koji će se provoditi kroz 2020./2021. školsku godinu uz suradnju s bjelovarskim stomatologinjama Danijelom Prihić i Anom Turčić Kajmak. Tu je i projekt ‘Bajkaonice’ na dječjem odjelu bolnice koji provodimo svakodnevno u suradnji s Dječjim odjelom knjižnice P. Preradović Bjelovar. Edukacije za potrebe ‘Bajkaonice’ naše volonterke prošle su u sklopu projekta Saveza DND Hrvatske i NIvee ‘Neka odrastanje bude dječja igra’, a  s kojima provodimo i ljetne ‘Čitaonice-radionice’ u parku i tu još zaista mnogi drugih divnih projekata – nabrojila je Štivić. Kažu da je suradnja s današnjim vodstvom Grada dobra, ali da se mora i dalje raditi da se slučajno ne izgubi taj status, te su dodale da se sada grad Daruvar ozbiljno priprema za prijavu ‘Grad- prijatelj djece’, no da postoji i mnogo slučajeva kada su neki gradovi bili odbijeni zbog nezadovoljavanja uvjeta.

– Zadnja zajednička akcija pred pandemiju bila je crtanje edukativne staze u dječjem parku pored dječjeg odjela knjižnice. No, valja istaknuti da je 2019. godine Društvo Naša djeca Bjelovar dobilo  priznanje Grada Bjelovara za svoj rad, na koje smo izrazito ponosni, jer nam je ono dodatna motivacija za naš volonterski rad – zaključila je Vranješević.