DF Bijeli vitezovi

„Djeca daruju Djecu“ naziv je humanitarne akcije koju je pokrenuo Dječji forum Bijeli vitezovi Bjelovar, s ciljem prikupljanja raznih igračaka, društvenih igara, školskog pribora, odjeće, higijenskih potrepština i kozmetike za domove za nezbrinutu djecu. Ovoj hvale vrijednoj akciji priključile su se i volonterke Društva Naša djeca Bjelovar, te učenici i učiteljice PŠ Međurača, PŠ Bulinac, OŠ Veliki Grđevac, 2. d razreda IV. OŠ Bjelovar, 3. a razreda III. OŠ Bjelovar, 3. b razreda I. OŠ Bjelovar, 1.a, 2.b, 3. a i b razreda II. OŠ Bjelovar, Dječji odjel Narodne knjižnice Petar Preradović Bjelovar, 2. razred OŠ Ivanska te roditelji Šepoval. Mali humanitarci pokazali su da imaju ogromno srce puno topline i nesebične dobrote, te se uz pomoć njihovih malih ručica prikupilo jako puno svakojakih potrepština, a ponajviše igračaka. Prikupljeno se doniralo Domu za nezbrinutu djecu u Hrsovu, dječjem odjelu Opće bolnice Bjelovar, Sigurnoj kući i prihvatilištima za tražitelje azila i azilante Crvenog križa u Zagrebu i Kutini. Svi sudionici akcije dobili su zahvalnice za svoja dobra djela

U suradnji sa Zmaj Anđelko pomaže djeci, članovi Dječjeg foruma Bijeli vitezovi Bjelovar, posjetili su dječji odjel Opće bolnice Bjelovar i svakom djetetu koje se nalazilo na odjelu poklonili su slikovnicu "Zmaj Anđelko pomaže djeci". Dječjem odjelu donirali su 29 spomenutih slikovnica

Nakon što su članovi Dječji forum Bijeli vitezovi održali radionicu povodom dolaska blagdana Sv. Nikole, na kojoj su izrađivali papirnate poklon kutijice u obliku sv. Nikole, napunili su ih bombonima i podijelili na dječjem odjelu Opće bolnice Bjelovar, kako bi barem malo razveselili mališane koji su te dane morali provesti u bolnici. Članovi foruma s mališanima su proveli sat vremena, te im na taj način upotpunili vrijeme.

S likovnim i literarnim natječajem „Svi imamo prava“, uvrštenim u projekt Bjelovarski festival dječjih prava, članovi Dječjeg foruma željeli su potaknuti, osim likovnog i literarnog stvaralaštva svojih malih prijatelja, i promišljanje o dječjim pravima te želju da zajedno s njima upućuju odrasle, ali i svoje vršnjake te širu lokalnu zajednicu na važnost poštivanja dječjih prava.

Prema broju pristiglih radova, vidljivo je da su mališani uz pomoć svojih mentorica i mentora puno razgovarali o dječjih pravima, jer im motivacije u stvaranju radova nije nedostajalo. Pristiglo je 70-ak likovnih i 20-ak literarnih uradaka s područja cijele županije, ali i šire. Stručna komisija odabrala je 19 likovnih radova i 6 literarnih. Svi nagrađeni autori dobili su priznanja i darove, a njihovi mentori zahvalnice.

Autori najboljih radova odabrani su po kategorijama: predškolska dob, 1 i 2. razredi, 3 i 4. razredi te učenici s posebnim potrebama. U svakoj kategoriji odabran je najbolji rad, čiji je autor ponio titulu „Sretno dijete“. Likovni rad učenice Petre Viščević iz 2.d, IV. OŠ Bjelovar na svim je priznanjima i zahvalnicama. Sponzor nagrada bila je Školska knjiga.

Članovi DGV-a Bjelovar i DF „Bijeli vitezovi“ zajedno s predsjednicom DND-a Bjelovar, Minelom Šporčić održali su radionicu „Imamo prava, ali i dužnosti“, kojom su željeli osvijestiti osnovna prava svakog djeteta, ali i skrenuti pozornost na dužnosti djece.